София влезе в топ 100 на най-скъпите градове за живеене в света

София влезе в топ 100 на най-скъпите градове за живеене в света Париж и Хонконг за първи път се присъединяват към Сингапур като най-скъпи градове за живеене в света, сочи изследване на Икономист интелиджънс юнит (EIU), публикувано днес и цитирано от Ройтерс и БТА.
Българската столица София е поставена на 90-о място, но е сред градовете, отчели най-голяма промяна на позицията в класацията, изкачвайки се с 29 места, посочва докладът.
България е икономически стабилна източноевропейска страна, чиято валута е обвързана с еврото, но все още не се е присъединила към еврозоната, припомнят експертите. Подобно на много градове в региона София продължава да предлага добро съотношение цена-качество. Цените на хранителните стоки обаче започват да се изравняват с тези в Западна Европа, докато страната очаква присъединяването си към еврозоната. Поскъпването на храните, което е сред основните двигатели за инфлацията от 3 процента през 2018 година, е достигнало средно 2,6 процента на годишна основа през декември миналата година.
Цените на комуналните услуги (електричество, газ, централно отопление и вода), както и цените за развлекателни и  културни дейности, продължават да се повишават с малко по-бърз темп (от общата инфлация - бел. ред.) от 4 процента за последните 12 месеца. За изготвяне на класацията са сравнени цените на над 150 стоки и услуги като автомобили, храна, наеми, транспорт и облекло в 133 града.
19.03.2019, 15:30 часа
648 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha