Съветът на Европа обезпокоен от условията в румънските затвори

Съветът на Европа обезпокоен от условията в румънските затвори

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание към Съвета на Европа изрази безпокойство във връзка с редица проблеми в затворите в Румъния, включително жестоко отношение на персонала към затворниците, предадоха ТАСС и БТА.
В доклад на комитета, изготвен след посещение на негова делегация в Румъния през 2018 г. и разпространен днес, се посочва, че някои задържани са се оплакали по време на срещите си с с делегацията от "жестоко отношение от страна на полицията". Те твърдят, че са били удряни по време на задържането или при разпитите с цел извличане на показания. Оплакванията им са били потвърдени от медицински удостоверения.
По отношение на ситуацията в затворите, делегатите отбелязват редица случаи на жестоко отношение от страна на персонала към затворниците. Комитетът също така обръща внимание, че някои от килиите са твърде тесни, поради което се стига до конфликти между затворниците.
"Теснотата и лошите условия на живот в тези стаи в съчетание с малкото прекарвано време извън килиите и липсата на дейности могат да представляват сами по себе си нехуманно и уронващо достойнството отношение", се посочва в документа. "Такива условия също така не помагат на затворниците в подготовката за реинтеграцията им в обществото".
В доклада се препоръчва да се предприемат мерки за подобряване на ситуацията по отношение на оказването на професионална медицинска помощ на затворниците и обучение на персонала за работа с лица с увреждания. Подчертава се, че е недопустимо словесното оскърбяване на затворниците, включително на расова основа. Комитетът препоръчва увеличаване на времето, прекарвано извън килиите, и изразява несъгласие с квалифицирането на опитите за самоубийство като дисциплинарно нарушение.

19.03.2019, 15:54 часа
702 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha