Избраха новия председател на ЦИК

Избраха новия председател на ЦИК Парламентът избра Стефка Стоева за председател на новия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщава БГНЕС.
Номинацията на Стоева дойде от ГЕРБ. Тя е дългогодишен юрист и съдия във Върховния административен съд (ВАС). Освен, че е правораздавала във ВАС, тя е оглавявала 4-то отделение в него, което разглежда жалбите за нарушения в изборния процес. Стефка Стоева е заемала и позицията заместник-председател на този съд.
Депутатите одобриха и предложението на БСП за заместник-председател на ЦИК, които издигнаха за поста Силва Дюкенджиева. Нейната кандидатура бе представена от народния представител Драгомир Стойнев, който дойде в парламента по изключение, след като парламентарната група на левицата вече цял месец не участва в заседанията на парламента. Силва Дюкенджиева е юрист и е била член на ЦИК за местните избори 2017 г., за народни представители през 2009 г., за членове на Европейския парламент през 2009 г. Била е член на комисията и от 2011 до 2014 г.
За заместник-председател депутатите одобриха и доц. Таня Йосифова, предложена от „Обединени патриоти“. Тя също е дългогодишен юрист, с над 20-годишен опит в областта на гражданското право. Преподавател е в УНСС, ЮЗУ „Неофит Рилски“ и академията на МВР, като досега не е била член на избирателната комисия.
Одобрена бе и кандидатурата за заместник-председател на Кристина Цанкова-Стефанова, предложена от парламентарната група на ВОЛЯ.
Предложението за секретар на ЦИК дойде от парламентарната група на ДПС и също срещна одобрението на мнозинството. Секретар отново ще бъде Севинч Солакова, която заема поста и към настоящия момент. Юрист по образование и с над 20-годишен юридически стаж, Солакова е била член на ЦИК от 1995 г. до 2005 г. и секретар от 2011 г. досега.
Съгласно Изборния кодекс само ръководството се избира от парламента, а останалите членове на комисията се назначават с указ на държавния глава. Мандатът на текущия състав на ЦИК изтича на 21 март. 
20.03.2019, 11:40 часа
934 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha