Осъдиха варненски пенсионер, помагал за телефонни измами

Осъдиха варненски пенсионер, помагал за телефонни измами

73-годишен варненец получи година и 4 месеца условно с 4 години изпитателен срок за участие в телефонни измами.
Пенсионерът действал като помагач на неустановени до момента измамници. Те успели да го убедят по телефона да прибира парите на жертвите им, оставяни на различни места във Варна и областта. По този начин възрастния мъж осигурявал за себе си по 10% от парите на пострадалите в схемите.
В конкретния случай престъплението е извършено на 5 септември 2017 г. във варненско село. Тогава неизвестно лице позвънило на домашния телефон на възрастна жена, като се представило за длъжностно лице от състава на МВР. Мнимият „полицай“ успял да я убеди да му предостави още мобилния си номер за непрекъсната връзка и да съдейства с всичките си наличните пари за залавяне на група ало-измамници. В последвалия в продължение на повече от 1 час разговор по мобилния телефон, пострадалата била заблудена и мотивирана да остави край контейнер за смет близо до дома си торба с обща сума от 17000 лева. Пенсионерът взел торбата с пари и я занесъл до бензиностанция край Каспичан.
Варненският районен съд уважи предявения по делото граждански иск и осъди пенсионера да заплати на пострадалата обезщетение в размер на 17 000 лева за претърпените в резултат на деянието имуществени вреди. В негова тежест са още държавната такса и разноски по делото. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

21.03.2019, 16:35 часа
559 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha