Инспектори извадиха 35 незаконни кърмака от Дунав за два дни

Инспектори извадиха 35 незаконни кърмака от Дунав за два дни 35 незаконни уреди за риболов извадиха от река Дунав инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. Двудневната проверка бе извършена от екипи от Видин, Враца и Монтана. 
Кърмаците се използват за улов на моруни - риби с изключително скъп хайвер и месо на черния пазар, които сега навлизат в река Дунав, за да си хвърлят хайвера. Други нарушения, освен прекалено големия брой извадени кърмаци няма.
"Резултатите са много добри. Проверката започна от Оряхово, километър 686, завършваме на километър 786. 100 километра по вода. Извадени са 35 кърмака, което е забранени уреди за есетра. Проверени са над 15 лодки, които извършват риболов- всичките са с разрешителни. Мисля че е доста добре. Мога да гарантирам, че дъното на Дунав е изчистено от забранени уреди в този участък. Това нещо като го направим след 2 седмици пак, мога да гарантирам, че тази година ще има доста голям шанс моруната да оживее и да я запазим за нашите деца", каза  Росен Николов - началник на отдел "Рибарство и контрол - Западна България".
При проверките в лодките на риболовците не е намерена риба. В участъка Оряхово - Козлодуй има най- много бракониери, но акциите ще продължат, категорични са инспекторите. 
"Цената на един кърмак е доста висока. Времето за пускане е 2-3 дена, така че при такива проверки, които сме решили да правим с трите лодки, с трите коли, да не се пропуска участък от Дунав, до май месец ще правят. Има я мотивацията при колегите", допълни Росен Николов.
Извадените от реката кърмаци са описани в протоколи, ще бъдат прибрани в склад и след това унищожени. 
Риболовът на есетровите риби, сред които е моруната, е забранен, както и риболовът с кърмаци. Проверките по река Дунав ще се правят периодично. Целта на инспекторите е реката да бъде изчистена от кърмаци до месец май. 
22.03.2019, 09:43 часа
2246 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha