Ново село вдъхва нов живот на стара къща музей

Ново село вдъхва нов живот на стара къща музей Преди десетина години старата къща музей на Тодор Петров във видинското Ново село бе превърната в Къща на срещите. По инициатива на Народно читалище „Земеделец-1874“ с помощта на неправителствената организация АГОРА и с доброволни дарения от новоселяни и потомците им тя се превърна в къща, която разказва за историята и бита на Ново село. Изработен бе стенопис с легендата за откриването на новоселската гъмза, поставена бе карта за пътя на виното от Ново село към Европа и Япония, оформена бе зала на видните новоселяни.
За съжаление, и парите бяха малко, и възможностите на читалището да поддържа друга сграда и да осигури човек за това бяха недостатъчни. Къщата отваряше врати за гости и туристи или за деца и пенсионери, но преди всичко в летните месеци и то при поискване. Там бе заснет от община Ново село рекламен филм за новоселската сватба с участието на самодейците от читалището.
И ето, че се появи нова възможност за съживяването ѝ. Община Ново село кандидатства пред Министерството на културата за средства, с които иска да запази този стар и типичен с архитектурата си новоселски дом, отдавна превърнат в туристически обект. Над 37 хиляди лева ще бъдат необходими, за да се направи ремонт на покрива и стените, да се постави парково осветление, да се изградят площадка и декоративна каменна чешма. Трябва да се почисти дворът от храсти и да се възстанови оградата в задната част на къщата. Реставрацията на старата къща ще позволи да се открие и ново работна място, за да бъде отворена целодневно за посетители. Деяна Стоянова – секретар на община Ново село, се надява инициативата да бъде одобрена от Министерството на културата и през летните месеци от юни до септември да бъдат изпълнени заложените дейности, за да вдъхнем нов живот на старата къща./БНР
22.03.2019, 14:14 часа
1021 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha