КЗК скорострелно разреши сделката на Домусчиев за Нова тв

КЗК скорострелно разреши сделката на Домусчиев за Нова тв Само за 16 дни КЗК разреши на дружеството "Адванс медиа груп" (АМГ) на Георги Домусчиев да купи Нова Броудкастинг Груп, собственик на Нова телевизия, от досегашния собственик "Модърн таймс груп" (MTG).
От справка в системата на комисията става видно, че производството е образувано на 5 март 2019, а КЗК се е произнесла с решение на 21 март т.г. Законовият срок за произнасяне е 25 дни, но решението за придобиване от предишния кандидат-купувач на Нова - чехът Петр Келнер (PPF Group), се бави с месеци, а накрая бе отхвърлено.
"Разрешава концентрацията без условия", е записано в документа за сделката между АМГ и МТГ.
Дружеството купувач на Нова ще се управлява от братята Георги и Кирил Домусчиеви, както и от още трима души - Т. Генова, Н. Василчев, В. Хаджиева.
Предмет на сделката освен самата Нова телевизия (която ще бъде придобита на 100%) са и други, по-малки медии и сайтове в портфолиото на медийната група:
- 28% дял от списание "Ева";
- 70% от „Нет Инфо“ АД и чрез него - „Ви Бокс” ЕАД, „Дарик Нюз” ЕООД, „Имоти Инфо“ ООД; „Файненшъл Маркетплейс” АД; „Грабо Медия” АД; „Проспекто груп” АД.
Видът на придобивания контрол върху дружествата (едноличен или съвместен) ще съвпада с вида на упражнявания понастоящем контрол от НБГ.
КЗК е приела, че няма законова пречка за концентрацията, тъй като "Адванс медиа груп" е новосъздадена компания без друг предмет на дейност, който би преразпределил пазара. В същото време, свързаните с "Адванс" други бизнеси на братята Домусчиеви не са в същата сфера като тази на "Нова Броудкастинг Груп". 
Припокриване в сферата на дейност обаче има - Комисията сама е изброила, че купувачът чрез свързаната фирма "Футбол Про Медия" има бизнес интереси и в сферата на предоставяне на права за разпространение на спортни събития. В същото време тв каналите "Диема" излъчват големи спортни първенства. КЗК обаче не е отчела това като обстоятелство, което би се отразило на медийния пазар.
22.03.2019, 14:34 часа
966 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha