Обсъдиха цифровизацията като възможност за растеж на област Враца

Обсъдиха цифровизацията като възможност за растеж на област Враца Eврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, евродепутатът Владимир Уручев и регионалният министър Петя Аврамова взеха участие в организирания по инициатива на областния управител на област Враца Малина Николова Форум „Цифровизацията – възможност за растеж на област Враца“. Събитието се проведе под патронажа на кмета на община Враца Калин Каменов с участието на народния представител Красен Кръстев, основателят на „Враца софтуер общество“ Емилиян Кадийски, началника на РУО – Враца Галина Евденова, представители на IT сектора, на работодателските и неправителствени организации, ученици, учители и директори от общините Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра и Оряхово.
„Днешният форум дава възможност на всички нас да дискутираме най-значимата тема за развитие и растеж на област Враца. Да отговорим на въпросите: Как ще постигнем главната обща цел за създаване и опазване потенциала и благосъстоянието на хората, родени тук? Кои условия и фактори са определящи за изграждането и поддържането на подходящ социално-икономически климат, който привлича, задържа, развива и осигурява напредък на всеки човек? Как стратегиите и политиките на европейско, национално, регионално и местно ниво могат да регулират равновесието в икономическата система и социалната среда? Отговорите на тези въпроси са органично свързани и пряко зависещи от нашата активност и готовност заедно да реализираме сложния процес на цифровия преход, който ще ни осигури най-бързата и сигурна писта за реализиране на целите“, акцентира при откриването Малина Николова. Тя отбеляза, че инициативата има за цел да представи потенциала на област Враца за активно участие в цифровата трансформация на професионалното образование и местната икономика.
Еврокомисар Мария Габриел сподели, че условията за развитие на регионите, свързани с цифровата трансформация са свързаност чрез осигуряване на високоскоростен, достъпен интернет и цифрова инфраструктура, привличане на инвеститори, стартъпи и създаване на дигитални инвестиционни хъбове, цифрови умения, които създават по-интелигентни за хората и бизнеса продукти и услуги.
„Новата самостоятелна програма "Цифрова Европа" с бюджет от 9,2 милиарда евро, която предложих, ще инвестира в създаването на хъбове с цел всяка компания или обществена организация на местно равнище да получи подкрепа за внедряване на цифрови технологии. По програмата са предвидени и инвестиции в придобиване на високи цифрови умения, киберсигурност, изкуствен интелект, суперкомпютри, модерна администрация”, добави още Мария Габриел.
Тя насърчи училищата от област Враца да се включат активно в Европейската седмица на програмирането, която се провежда всяка година през октомври. Студентите могат да използват шанса да натрупат опит в чужда технологична компания чрез Схемата за трансграничен стаж "Цифрова възможност". За развитие на основни цифрови умения ще има финансиране и в рамките на Европейския социален фонд чрез ваучери за обучения.
„Цифровата промяна се случва сега и тя върви с нови предизвикателства. Само чрез инвестиране в цифрова инфраструктура, цифрови умения и обучение, ще можем да се уверим, че нито един европейски регион не изостава. Нужно е да адаптираме нашите политики и начин на мислене, за да осигурим на гражданите и предприятията цифровото бъдеще, което заслужават. Подкрепям усилията на Враца да бъде част от успешната цифрова трансформация”, каза еврокомисар Мария Габриел.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова заяви, че бъдещето е в цифровизацията.
„Основен акцент на регионалното министерство е развитието на регионите. Поради тази причина по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 бяха инвестирани 5 млрд. лв. за инфраструктурни проекти, енергийна ефективност, селски райони, туризъм и достъпна градска среда. Вярвам, че дигитализацията и технологиите са в основата на икономическия растеж и развитието на по-малките региони и населени места. Цифровата трансформация ще допринесе, както за повишаване на производителността на предприятията, така и за по-голямата конкурентоспособност“, добави още министър Аврамова.
Областният управител Малина Николова представи анализ на постигнатото до момента в сферата на образованието в училищата от региона, осъществяващи прием по профили и професии в областта на информатиката и техниката с ИКТ.
„Твърдо сме убедени, че област Враца има потенциал за активно участие в цифровата трансформация. Нашите регионални и местни политики се фокусират, на този етап, в подготовката на средни кадри, изучаващи IT професии и профили. Това е първата и най-логична за нас стъпка, с която участваме в сложния процес на цифровия преход. Благодарение на балансирания план-прием е постигнат висок процент на изучаващите профили и професии с IT. Броят на паралелките по IT е 51 или 16,14 % от общия брой паралелки в областта, в които се обучават 1224 ученици в общините Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра и Оряхово. Това е 18,23% учениците в област Враца. Имаме идеи как да използваме наличните ресурси, за да превърнем Враца в град на технологиите. Съвместно с кмета на община Враца искаме да убедим достатъчен брой привърженици и сътрудници в създаването на Дигитален град – Враца“, заяви Малина Николова.
В рамките на срещата кметът Калин Каменов представи възможностите за развитие на IT сектора в града.
„Искам да подчертая, че за пръв път Враца се посещава от еврокомисар. Работата на Мария Габриел е част от нашата визия за развитие на региона. За периода 2014-2020 година, в областта ще имаме огромен брой млади хора, които ще са преминали обучение по информатика и информационни технологии. Те са в основата за надграждането и устойчивото развитие на цифровизацията и IT индустрията в града. Поради тази причина полагаме неимоверни усилия за задържането на младите хора в региона, защото искаме да направим нашия град достъпен, за създаване на продукти, които да са полезни на обществото“ – каза кметът Каменов и допълни, че Враца разполага с база за развитие на IT сектора.
„В града имаме огромна материално-техническа инфраструктура, където може да се обособи Дигитален център. Това е „Ученическото градче“. Вярвам, че с общи усилия и с подкрепата на еврокомисаря Мария Габриел желанието ни ще се превърне в реалност и Враца за пореден път ще е добрият пример“, заяви още Калин Каменов.
По темите в дискусията се включиха евродепутатът Владимир Уручев, народният представител Красен Кръстев, представителите на IT - сектора „Враца софтуер общество“, „Телерик Академия“, „Софтконсултгруп“, „Петроффсофт“, ученици, учители, директори от учебни заведения в област Враца.
Ученичката от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца Станислава Конова представи участието на училището в настоящето и бъдещето на Дигитална Европа.
Присъстващите в най-мащабния областен форум на тема „Цифровизацията – възможност за растеж на област Враца“ имаха възможността да задават своите въпроси за развитието и бъдещето на Дигитална Европа и IT сектора във Враца.
 
25.03.2019, 11:13 часа
839 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha