Българските зеленчуци са по-качествени, но и много по-скъпи

Българските зеленчуци са по-качествени, но и много по-скъпи Родните зеленчуци са много по-качествени, но и много по-скъпи, показва проучване на bTV. Българските розови домати струват почти пет лева за килограм, а вносните, от Турция например, са по 4 лева. И двете цени са високи, но българският може да се каже, че гони рекорд.
Почти за същата цена в магазина можем да си купим килограм пилешки бутчета или свинско месо. При краставиците цената за килограм български продукт е малко по-ниска от цената на турските. Цените на зеленчуците на пазара са високи, но трябва да се има предвид, че сме извън сезона на производство и е нормално да са по-високи, обясни в предаването "Тази сутрин" Снежана Благоева от Министерството на земеделието и храните.
По думите и търговията с плодове и зеленчуци вече е международна и България е част от от глобалния пазар и от общия пазар в ЕС. Венцислав Лудачки отглежда репички и марули- на площ от около 2 декара.
Цената на репичките в момента са от 20 до 30 стотинки като връзката е 10 бройки, обясни производителят. До миналата година Венцислав обработвал много по- голяма площ. Но се отказал- най-вече заради липса на работна ръка.
Нашата стока излиза навън, значи румънците купуват нашата стока от тука, изкарват я за Румъния, а вноса от Гърция влиза в България. По принцип в едно село имаше не повече от 4- 5 оранжерии, сега са по 100 оранжерии, посочва още той.
29.03.2019, 11:45 часа
485 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha