От днес функциите на Фонда за лечение на деца се поемат от НЗОК

От днес функциите на Фонда за лечение на деца се поемат от НЗОК

От днес, 1 април, функциите на Фонда за лечение на деца към Министерството на здравеопазването са поети от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК.
Осигурени са необходимите условия за нормалното протичане на процеса. В сградата на Централното управление на НЗОК, на ул. "Кричим" 1, е обособена приемна за гражданите, в която както родителите на малките пациенти, така и здравноосигурените над 18-годишна възраст ще бъдат консултирани от експерти на институцията. Приемното време за граждани - "Свободно движение на хора", европейски регламенти и двустранни спогодби за социално осигуряване, е всеки работен ден от 9.00 до 12.00 ч. и от 14.00 до 15.30 ч.
От днес всички заявления за лечение, финансирано от здравната каса, ще се подават в НЗОК, както и в районните здравноосигурителни каси. Създадени са две специализирани комисии, които ще разглеждат заявленията на гражданите, в това число и преписките, които са прехвърлени от Фонда и нямат все още решение. Здравноосигурените, които са подали заявления към Фонда за лечение на деца, както и към Комисията за лечение в чужбина към МЗ, не трябва да подават нови заявления в НЗОК.
На сайта на институцията - www.nhif.bg, в линка "Услуги за граждани", в подрубриката "Лечение в България и чужбина", е публикувана информация за документите, които задължително се представят от заявителя при кандидатстване за лечение. Всеки ще може да се запознае с нормативната база, въз основа на която действат двете комисии в НЗОК, както и да проследява движението на заявлението си.
Към настоящия момент 146 са заявленията, които не са разгледани от закрития вече Фонд за лечение на деца и 24 - от Комисията за лечение в чужбина и които трябва да бъдат финализирани от НЗОК.
Утре, 2 април, първият малък пациент заминава за лечение в Австрия по правилата на НЗОК.

01.04.2019, 10:32 часа
892 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha