Поставят под съмнение ползата от умереното пиене

Поставят под съмнение ползата от умереното пиене Ново изследване поставя под съмнение ползата за здравето от едно или две питиета на ден, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Лансет", съобщи БТА.
Проучването, направено в Китай, показва, че умерената консумация на алкохол е свързана с леко завишен риск от инсулт и високо кръвно налягане. Авторите му обаче не са установили дали малките количества алкохол повишават опасността и от инфаркт.
Резултатите оспорват широко разпространеното схващане, че хората, които пийват чашка или две на ден, са изложени на по-нисък риск от инсулт и проблеми със сърцето в сравнение с въздържателите.
"Твърдението, че алкохолът оказва някакъв вълшебен защитен ефект, не почиват на сериозна научна основа", пише Ричард Пето от Оксфордския университет, един от ръководителите на изследването.
Специалистът отбелязва, че откритието е приложимо и към други популации извън Китай, както и към други питиета като бира и вино, въпреки че изследваните лица са консумирали основно твърд алкохол.
05.04.2019, 14:58 часа
901 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha