Панчаревското езеро е пред екокатастрофа

Панчаревското езеро е пред екокатастрофа

Панчаревското езеро до София е пред екокатастрофа. Зрители сигнализираха за сериозно замърсяване и изливането на отпадъци от редица тръби. 
След сигнал от телевизията, подаден до институциите, днес беше извършена проверка и бяха взети проби от водата.
Първи мръсотията в Панчаревското езеро забелязват спортистите, които тренират на гребната база. 
"Миналата година забелязах от една тръба изтичане на бяла течност, която стигна до средата на езерото. Цялото побеля. Цялата вода. Имам снимков материал даже. Обадих се на институциите там за околна среда, те ми отговориха, че това били дъждовни води от канализацията“, сподели треньорът по кону-каяк Кристиян Илиев. 
Служители на РИОСВ и Изпълнителната агенция по околната среда и води днес взеха проби от водата, която се излива от една от тръбите заустени в езерото. Видимо съоръжението е на много години. 
От там казаха, че след тази проверка първата им задача е да установят какъв е произхода на тази тръба, заради което ще изпратят писма до Столична община и до ДНСК с молба за установяване законността и статута на установената тръба.
Резултатите от проверката ще са ясни до три седмици. 
Проблемът с чистотата около Панчаревското езеро прави впечатление на всички, които живеят в района, а и на тези, които идват през почивните дни. 
За целта на 14-ти април Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне организира масово почистване поне на терените около Гребната база. Ще се включат и спортистите от школите по кану-каяк, а също и децата от местното училище.“

06.04.2019, 14:40 часа
632 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha