Вещество в лютите чушки забавя развитието на рак на белия дроб
Активното вещество в лютите чушки, капсацинът, забавя развитието на рака на белия дроб при опити с мишки, пише сайтът Лайф.
До този извод стигнали учени от университета "Маршъл" в Западна Вирджиния. Онколозите изяснили, че този алкалоид потиска растежа на клетките при аденокарцином на белия дроб по три човешки клетъчни линии и практически напълно ликвидира метастазите, предава БТА.
Капсацинът убива способността на злокачествените тумори да растат и да се хранят активно за сметка на здравите клетки. Веществото спира израстването в поразените от болестта клетки на кръвоносни съдове и не позволява на болните клетки да се разпростират в други тъкани.
09.04.2019, 14:30 часа
920
0