Личните лекари намаляват, няма и желаещи

Личните лекари намаляват, няма и желаещи Преди 19 години у нас беше направена една от най-мащабните реформи – здравната. Тогава започнаха работа и личните лекари, които в началото бяха около 7000. Сега джипитата в България са около 4200, а средната им възраст е 58-59 години. Те се грижат за здравето на над 7,3 млн. души, разказва Bulgaria ON AIR.
Сружението на общопрактикуващите лекари в България отдавна обяснява, че в страната има голяма нужда от такива специалисти, обяснява д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.
За първична извънболнична помощ през 2019 година държавата е заделила 225 млн. лева.
Заради голямата бюрокрация завършващите медицинските университети не желаят да специализират "Обща медицина". Те искат да им остава повече време за работа с пациентите, а задължителната чиновническа работа да имат възможност да я вършат по електронен път, казва д-р Гергана Николова.
20% от студентите по медицина, които положиха Хипократова клетва са заявили, че искат да специализират хирургия. А почти 10% ще предпочетат кардиология.
"Кардиологията е модерна заради факта, че съвременната наука и практика е дала изключително много като развитие и това е достъпно. Обаче на заден план остават редица клинични специалности. Тъгата е, че когато потрябва наистина експертна помощ, на пръстите на едната ръка се броят на хората, към които можеш да се обърнеш", обяснява проф. Арман Постаджиян, специалист по вътрешни болести и кардиология в УМБАЛ "Света Анна". Той е и ръководител катедра "Обща медицина" в Мединиския университет в София.
Пациентската листа на един общопрактикуващ медик се състои от около 1700 души. В някои райони на страната, като Разград например, се падат по почти 3000 пациенти.
 
10.04.2019, 11:37 часа
904 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha