В края на 2018 г. българите били над 7 млн., вече не

В края на 2018 г. българите били над 7 млн., вече не Под 7 млн. души е вече населението на България. Това стана ясно от думите на ръководството на Националния статистически институт (НСИ), които днес представиха демографската картина в страната към 31 декември 2018 г. Според данните към тази дата българите сме били 7 000 039 души, но трайните тенденции показват, че към днешна дата със сигурност вече сме под тази цифра.
"Това, което очаквахме, е, че населението на страната продължава да намалява и продължава да застарява. Продължава да се задълбочава и дисбаланса в териториалното разпределение на населението. Почти 3/4 или 73,7% живее в градовете, като най-големият отрицателен прираст е в Северозападния регион - минус 13 600 души", отчете директорът на статистическия институт Сергей Цветарски.
"Намалява абсолютният брой на живородените деца и коефициентът на обща раждаемост. Но намалява и броя на умрелите лица с 1265 души. Добър факт е, че намалява и детската смъртност. Тя достига най-ниското си равнище изобщо в България", посочи още той.
По думите ми се увеличава броят на сключените граждански бракове, но и броят на разводите.
"Очакваната средна продължителност на живота на населението остава непроменена. Очакванията са ни, че тя би трябвало да нараства", каза още Цветарски.
От Националния статистически институт продължават с подготовката за националното преброяване на населението, което трябва да се проведе през 2021 г. Другата седмица трябва да бъде определена и назначена комисията, която ще го организира и ръководи.
12.04.2019, 12:30 часа
875 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha