Разбиха „цех“ за лични документи в Шумен

Разбиха „цех“ за лични документи в Шумен Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и криминалисти  към областната дирекция в Шумен пресякоха незаконна дейност за изготвяне на документи за самоличност.
„Частният“ цех за неистински документи бил разбит след множество методични действия,  проведени под надзор районната прокуратура в Шумен.
Криминалисти и служители от икономическа полиция предприели множество оперативни действия след получен преди време сигнал. 
Те дали  резултат на 10 април вечерта. Малко след  19 часа в сряда  на бензиностанция в Шумен била извършена полицейска операция. 33-годишен местен жител бил проверен, след като стоял дълго време в автомобила си. Униформените забелязали добре опакована конзолна игра. 
При направена щателна проверка било установено, че между платките на играта има четири неистински български документи за самоличност- две лични карти и два международни паспорта, изработени с изключително прецизно качество. 
При извършения първоначален оглед  документите, по последен образец били трудно различими от истински. Последвало претърсване в имоти в Шумен и село край града, ползвани от 33-годишния шуменец. 
Намерени били множество  документи за самоличност – български и чужди, заготовки за документи за самоличност в различна степен на завършеност. В помещение от апартамента обособено като „паспортно бюро“ е открита техника за предпечат, печат и производство на неистински документи за самоличност.  
Намерени били  над 100 бели на цвят пластики, подготвени за производство на лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства , матрица, бои, мастила. Иззети са три компютърни конфигурации, шест принтера, гравираща машина, иглен плотер, ламинатор, инструменти за фина техника, термоламиниращи фолиа с релефни мотиви и кинеографски елементи. 
Криминалисти установили, че производството в цеха за изработка на лични документи е със затворен цикъл. Фалшивите лични карти и паспорти  били изработвани от 33-годишния шуменец .
Ползвал е материали, част от тях продаващи се легално, разполагал е с необходимия софтуер за изцяло  завършен цикъл на производство за трите вида документи за самоличност. В имот в шуменско село освен принтери и техника за печат са намерени около 2.5 кг. суха зелена тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на марихуана. 
В.П. от Шумен бил задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в града. Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл.308 ал.3, чл.354 а ал.3 и чл.308 ал.7 от НК продължава под ръководството на прокурор от районната прокуратура в града. С постановление на прокурор на В.П. е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.
 
12.04.2019, 13:14 часа
766 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha