Внимание! Хепатит N повали врачанин, други двама се заразиха с туберкулоза

Внимание! Хепатит N повали врачанин, други двама се заразиха с туберкулоза Няколко заразни болести повалят врачани, сочат данните на регионалната здравна инспекция във Враца. Девет врачани са се разболели от варицела, един жител е пипнал хепатит N или неопределен хепатит, а други двама са се заразили с туберкулоза през изминалата седмица. Други трима пък са били болни от скарлатина.
Припомняме, че скарлатината засяга най-вече малките деца и се появява предимно в зимния период на годината. Заболяването е следствие от бактериална инфекция, а след оздравяване не се придобива траен имунитет и е възможно да се срещат повторни заболявания. То се предава по въздушно-капков път от болен на здрав при кашляне, кихане, при разговор или предмети. Заболяването се характеризира с внезапно бурно начало, като първите симптоми обикновено са кашлица, висока температура, болки в гърлото, повръщане, болки по тялото, главоболие и тахикардия.
От здравната служба съобщават, че регистрираните остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са 18 случая.
През изминалата седмица здравните инспектори са извършили 148 проверки по текущ контрол, като не са открили нарушения. Направени са и 14 изследвания на козметични средства по физико-химичен и микробиологичен контрол, като несъответствия не са установени.

 
16.04.2019, 08:10 часа
1452 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha