800 милиона евро вече са събрани за възстановяването на "Нотр Дам"

800 милиона евро вече са събрани за възстановяването на "Нотр Дам" Дарения от почти 800 милиона евро само за ден вече са събрани за възстановяването на опожарената катедрала "Нотр Дам" в Париж, съобщава "Фигаро".
Френският народ се мобилизира и дарения се стичат отвсякъде – от обикновени граждани, компании и различни видове организации. Половин милиард евро обаче идват от три от най-богатите фамилии във Франция – Пино, Арно и Бетенкур.
Пино дарява 100 милиона евро чрез инвестиционното си дружество "Артемис". 82-годишният Франсоа Пино е третият по богатство човек във Франция. Той управлява компанията "Артемис" от 2003 г. насам, като дружеството притежава марките "Гучи", "Ив Сен Лоран" и "Бриони". Пино е известев любител на изкуството и меценат.
Милиардерът Бернар Арно също обеща да даде 200 милиона евро за каузата чрез компанията си LVMH, която е собственик на марките "Луи Вютон", "Живанши" и др.
Още 200 милиона евро ще дойдат от семейство Бетенкур. Половината от тях от козметичния гигант "Л’Ореал", който е тяхна собственост, а останалата половина през тяхна фондация.
Президентът на Франция Еманюел Макрон и Фондацията за културно-историческото наследство на страната също стартираха набиране на средства за Нотр Дам. В 800-годишната си история, катедралата е претърпявала скъпи и мащабни реставрации. Наскоро и Кулата-стрела, която се срути в пожара на 15 април, бе възстановена именно с многомилионна кампания из цяла Франция.  

 
17.04.2019, 09:52 часа
1081 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha