Откриха огромно количество мъртва риба в язовир в Монтанско /снимки/

Откриха огромно количество мъртва риба в язовир в Монтанско /снимки/ След проверка на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Монтана на общинския пазар във Вълчедръм е установено лице, което продава риба без документи за произход.
В хода на извършената проверка инспекторите от отдела на ИАРА в областния град, установяват мястото на улова, а именно язовир в землището на село Бъзовец, община Вълчедръм, който до преди няколко месеца е стопанисван от същото лице.
При оглед на водния обект е констатирано, че нивото на водата е под критичния минимум, а в шахтата под язовирната стена е уловена и подготвена за транспортиране огромно количество риба, част от която вече е умряла. Според инспекторите, такова количество риба трябва да се съхранява в специални условия.
След събрана информация проверяващите се насочили към имот на бившия арендатор на водоема, заедно със служители на РУ Лом, ОДБХ и по разпореждане на Районна прокуратура е извършен оглед и претърсване.
В постройка е намерена приспособена вана, в която плуват около 700 кг мъртва риба от вида толстолоб, шаран, амур и каракуда.
Съставени са АУАН за нарушения на Закона за рибарство и аквакултури от ИАРА. По случая е образувано досъдебно производство.
Рибата е конфискувана и унищожена. От ИАРА припомнят, че отглеждането и развъждането на риба става след регистрация и одобрение от ИАРА.
В момента улова, превоза и търговията с риба и други водни организми освен от аквакултури е забранен.
18.04.2019, 09:51 часа
7099 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha