"Тренд": БСП повежда на ГЕРБ с 0,8%, "Апартаментгейт" удари ГЕРБ с 3,1%

"Тренд": БСП повежда на ГЕРБ с 0,8%, "Апартаментгейт" удари ГЕРБ с 3,1% На старта на предизборната кампания на Европейски парламент БСП повежда на ГЕРБ-СДС с 0,8% , сочи проучване на Изследователски център "Тренд".
Ако изборите бяха днес за БСП биха гласували 31,3% от българските граждани , а за ГЕРБ-СДС - 30,5%.
"Апартаментгейт" е ударил тежко управляващата партия и само за месец тя губи 3% от доверието на гражданите - от 33,6 % през март рейтингът им пада на 30,5 % през април. 
В същото време БСП качва - от 30,4 % през март на 31, 3  през април.
ДПС запазва позиции с 12,7 % и дори леко покачва, през март те са били 12,1%.
Стабилизира се ВМРО с 5,5 %, през март доверието в патриотите е било 4,4%.
ДБ има 4,3 %
ВОЛЯ - 3,6%
Припомняме, че вчера излезе и проучване на ЕП, което показа макар и малко предимство на БСП пред ГЕРБ.
„43%  от българите твърдо са решили за кого ще гласуват.
Има едни 30%, които не са решили още за кого да гласуват. Това са хора, които мога да излязат, да гласуват и да променят изборния резултат, но могат и да си останат вкъщи”. Това заяви социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд"пред Нова тв.
Тя коментира резултати от национално представително проучване, проведено в периода 5-13 април. То е изготвено от Изследователски център "Тренд" по поръчка на „24 часа” и обхваща периода след затихването на скандала „Апартаментгейт”. Проведено е сред хората над 18 години.
По думите на Славкова това са изборите, които предизвикват най-малък интерес у хората.
„Най-вероятно има и хора, които не са наясно, че изобщо ще има избори”, посочи още тя.
Според нея обстановката е изключително динамична. „Такъв тип проучвания не могат да бъдат прогноза за изборите, но могат да ни ориентират как се движат настроенията на хората”, посочва още Славкова.
"Възможно е тези евроизбори да минат през националната тематика. Участието на лидерите ща бъде ключово за това, какви ще бъдат резултатите. При БСП има кампания на лидера и кампания на вътрешната опозиция, която подкрепя Сергей Станишев.
При ГЕРБ няма да има много съществена промяна. Настоящите дадни обаче е възможно да консолидират привържениците на ГЕРБ, подчерта тя.
Корнелия Нинова и хората около нея ще играят преференциално, а останалите ще играят за Станишев." , каза още Евелина Славково в сутрешния блок на Нова телевизия.
"От това как се развива кампанията, ще наблюдаваме дали има сигнали за предсрочни избори.
Включването на "Движение 21" и "Коалиция за България" ще намали гласовете за БСП. Това, че изборите са в период от почивни дни ще окаже резултат върху избирателната активност," добави тя.
19.04.2019, 09:15 часа
1041 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha