Ден за размисъл преди президентските избори в Северна Македония

Ден за размисъл преди президентските избори в Северна Македония Днес е ден за размисъл преди президентските избори, които предстоят утре в Северна Македония.
Над 1 800 000 македонци предстои да избират между трима кандидати: Стево Пендаровски, издигнат от управляващата коалиция, Гордана Силяновска-Давкова от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река.
Изборите са първите след промяната на името на страната и са тест за управляваща коалиция на премиера Зоран Заев.
С финални митинги социалдемократите и ВМРО-ДПМНЕ приключиха кампанията си за първите президентски избори в Северна Македония след промяната на името. Хиляди жители на Охрид се събраха на площада, за да подкрепят Стево Пендаровски - кандидата на управляващата коалиция.
От Охрид премиерът Зоран Заев призова македонците да гласуват за Пендаровски, който щял да служи на всички граждани на Северна Македония от всички етноси.
На другия край на страната, в Щип, кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова е обещал стане ли президент, да ревизира Преспанското споразумение с Гърция за спора за името.
Опозицията призова за предсрочни избори, ако управляващите загубят президентския вот.
Според експерти, много от гласоподавателите на ВМРО-ДПМНЕ няма да гласуват за Силяновска, албанците ще разделят вота си на първия тур между Пендаровски и независимия албански кандидат Блерим Река и всичко ще се реши на втория тур, на 5-ти май.
20.04.2019, 11:56 часа
709 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha