Фирми във Видин продължават да бавят заплати

Фирми във Видин продължават да бавят заплати Над 530 нарушения на трудовото законодателство във Видин са констатирани през първите три месеца на годината. Постъпили са близо 30 жалби и сигнали, съобщи Надежда Симеонова, директор на "Инспекцията по труда" в областния град.
"През периода инспекторите по труда от Дирекцията са извършили общо 115 проверки в 113 предприятия с общ нает персонал от 2102 души. В резултат на извършените проверки са констатирани общо 532 нарушения, от които 184 са свързани с неизпълнение на задължения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и 348 по осъществяване на трудовите правоотношения. Постъпилите жалби и сигнали от граждани през изминалото тримесечие са 29, като предмет на сигналите продължават да бъдат най-вече неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения по Кодекса на труда, неиздадени или невръчени документи свързани с прекратяването на трудовите правоотношения, незаконосъобразно полагане и неизплащане на извънреден труд."
Инспекторите са проверили 5 предприятия, които са забавили изплащането на трудовите възнаграждения на работниците и служителите за обща сума 34 хил. лв. В резултат на осъществения контрол са изплатени забавени трудови възнаграждения в размер на 16 хил. лв. или около 48 % от установените неизплатени работни заплати. Предприятията, които са забавили изплащането на работната заплата, са от сферата на сухопътния транспорт, производство на мебели и събиране и обезвреждане на отпадъци.
От началото на годината са издадени 26 акта и 27 наказателни постановления. 22 са влезли в сила с общ размер на санкциите над 43 000 лева.
24.04.2019, 16:02 часа
890 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha