Защитният саркофаг на Чернобилската АЕЦ е завършен на 99%

Защитният саркофаг на Чернобилската АЕЦ е завършен на 99% Новият защитен саркофаг върху авариралия реактор на Чернобилската АЕЦ е 99% готов, съобщи агенция "Укринформ". Премиерът на Украйна Володимир Гройсман посети съоръжението, известно като проект "Укритие", което премина успешно 72-часови изпитания. Построяването му се наложи, тъй като старият саркофаг, изграден след катастрофата, вече не може да осигури надеждна защита от радиацията. "Основната задача на властта е да гарантира чистотата на околната среда.
Правителството ни завърши проекта "Укритие", възстановихме целия комплекс от мерки, за да гарантираме живота и здравето на хората. Сега ситуацията е напълно стабилна. Заедно с международните ни партньори прилагаме най-новите технологии и решения за преодоляване на последиците от аварията в Чернобилската АЕЦ." - коментира Гройсман. По думите му, внедряването на всички набелязани мерки продължава. Пълното завършване на работата по саркофага е планирано за май-юни тази година. Той благодари на ликвидаторите на аварията, които още през първите минути след катастрофата мъжествено са изпълнили дълга си.
Украинското правителство заедно с международните си партньори изпълнява редица проекти в Чернобилската зона. Наред със завършването на саркофага приключва и работата по хранилището за отработено ядрено гориво ХОЯТ-2, работи се по оборудването на Централното хранилище за отработено гориво, развива се алтернативна енергетика.
Припомняме, през нощта срещу 26 април 1986 г. вследствие на авария в Чернобилската АЕЦ се стигна до мощно изхвърляне на радиация в околната среда. Чернобилската трагедия е определена като най-страшната техногенна катастрофа в историята на ядрената енергетика. От зоната на радиоактивно заразяване са евакуирани 317 900 души. Радиоактивни поражения са получили около 600 хиляди души, преди всичко ликвидатори аварията. Общо са пострадали 1.81 млн. души.
 
27.04.2019, 14:51 часа
1476 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha