Българка е кандидат за евродепутат от Гърция

Българка е кандидат за евродепутат от Гърция Осемнадесетият българин в Европарламента се казва Костадинка Кунева и заедно с останалите ни еводепутати, кове законите на Европа. За разлика от избраните от България, тя беше излъчена за евродепутат от Гърция. Гърците я наричат "Нашата Константина", българката, която показа какво е смелост и достойнство. 
През март стана ясно, че българката отново е в листата на кандидатите за евродепутати на управляващата в Гърция партия "Сириза". А през декември, в знак на уважение и благодарност към нейната активна политическа дейност, Гърция й даде гражданство. 
"Това е акт на уважение от страна на гръцката държава към една жена, която се превърна в символ и вдъхновение за всички хора, които се борят за един по-добър свят", заяви гръцкият вътрешен министър Алексис Харицис. 
Коя е Костадинка Кунева
От имигрант и чистачка в Гърция, Костадинка Кунева стана синдикален лидер на атинските домашни работници, а в последствие и евродепутат. Историята й разказва в репортажа си NOVA.
Тя е третият българин, който подсили силистренското лоби в Европарламента след Филиз Хюсменова и Момчил Неков, които са нейни съграждани. Твърди, че не се приема като професионален политик. "Така ме възприемат другите. Аз съм си все още синдикалистка. Първите две години беше един период, когато събираш информация, разбираш какво става, как трябва да действаш, как се работи тук”, казва Костадинка Кунева.
Кунева стана известна след като беше залята с киселина. Заради синдикалната й дейност като секретар на Атинския съюз на чистачките и домашните работници.
След нападението преминава през много операции и почти не изгубва зрението си. Първата ни среща с нея беше преди две години, когато все още се движеше из коридорите на Европарламента с придружител. В края на мандата промяната вече е видима.
 
30.04.2019, 15:40 часа
613 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha