Внасят проекта за подмяна на старите печки във Видинско

Внасят проекта за подмяна на старите печки във Видинско Проектът за подобряване качеството на атмосферния въздух на община Видин ще бъде подаден до края на месец май. Tова каза кметът Огнян Ценков, след като Общинският съвет даде съгласието си Общината да кандидатства с проектното си предложение по Оперативна програма "Околна среда".
"Община Видин е една от седемте общини, които са определени да участват в този проект и бюджетът ни е 12 милиона и половина. Това е проектът, в обхвата на който ще бъдат заменяни средствата за отопление, които ползват твърдо гориво, като въглища и дърва и по този начин се замърсява атмосферният въздух", посочи Огнян Ценков.
Между 3000 и 4000 домакинства от Видин и населените места в общината ще могат да се възползват от подмяната на уредите за отопление. 
"Първият етап на този проект ще включва около една година, тоест 2020 година, през което време ще се осъществят анализи и преценки по квартали в град Видин и на територията на останалите 33 населени места. Но в зависимост от моментното състояние или моментните зони на територията на община Видин, където замърсяването на въздуха е най-голямо, там ще бъдат концентрирани тези действия, които впоследствие ще се реализират", посочи още кметът.
Близо шест години ще продължи изпълнението на проекта, като той ще премине на два етапа. Реалната подмяна на уредите за отопление ще стартира през 2021 година.
10.05.2019, 16:03 часа
806 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha