Внимание! Вижте кои заразни болести върлуват из Врачанско

Внимание! Вижте кои заразни болести върлуват из Врачанско За изминалата седмица 21 жители на Враца са пипнали заразни вируси, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.
Най-голям е броят на заболелите от варицела – 15 души, като тенденцията от последните няколко седмици за увеличаване броя на заразените се запазва. През миналата седмица са регистрирани и трима врачани, заразени със скарлатина, и двама с вирусен хепатит А.
За периода има и един заболял от туберкулоза, а регистрираните остри респираторни заболявания и грип са 14 случаи.
Припомняме, че варицелата е тип шарка, от която боледуват главно децата до 10 години. Тя протича с обрив по кожата и се пренася се по въздушно-капков път. Хепатит „А“ пък е вирусна инфекция, която може да причини възпалително заболяване на черния дроб и увреждането му. За разлика от другите форми на вирусен хепатит, хепатит А обикновено протича леко до умерено и продължителността му не е голяма. Инфекцията обикновено се предава чрез заразена вода или храна.
Туберкулозата е заболяване, което ако не се лекува води до смърт при повече от 50% от инфектираните. Най-застрашени от заразяване и заболяване са живеещите и работещите в едно помещение с болния, но не всеки контактен се разболява. От туберкулоза страдат предимно хора с потисната имунна система.
21.05.2019, 08:06 часа
850 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha