Мездра отбеляза Деня на българския спорт

Мездра отбеляза Деня на българския спорт С лекоатлетическа щафета и футболен турнир за деца от детските градини в Мездра бе отбелязан Деня на българския спорт.
В смесената щафета най-бързи се оказаха малчуганите от ДГ „Мир“, следвани от ДГ „Детелина“ и ДГ „Слънчице“. Четвърти останаха децата от ДГ „Роза“.
Всички участници получиха медали, грамоти и купи, връчени от кмета инж. Генади Събков.
Предвиденият за понеделник футболен турнир за деца от детските градини бе отложен поради лошите метеорологични условия и ще се проведе в сряда.
Денят на българския спорт - 17 май е професионалният празник на работещите в сферата на спорта. На тази дата преди 125 години в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария, по покана на правителството, с цел – да развиват телесното възпитание сред населението. Тяхната мисия е да положат основите на физическото възпитание и спорта в страната ни след Освобождението. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак", първообраз на съвременните спорти клубове.
Благодарение на техните усилия, България е сред участниците в първите съвременни олимпийски игри, които се провеждат в Атина през 1896 г.
Денят на българския спорт се празнува официално след Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 година. Всяка година на празника се организират различни спортни мероприятия в цялата страна.
 
21.05.2019, 10:22 часа
474 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha