Валентин Вацев: Предстоящите евроизбори не трябва да се натоварват със свръхочаквания

Валентин Вацев: Предстоящите евроизбори не трябва да се натоварват със свръхочаквания "Българските гласоподаватели не трябва да товарят предстоящите евроизбори със свръхочаквания", заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR геополитическият анализатор Валентин Вацев. Според него вотът в неделя няма никакво политическо значение, а по-скоро идеологическо.
Вацев допълни, че дори и след изборите хората, които управляват ядрото на Европейския парламент, ще останат същите. Той разкри, че очаква на политическата сцена да излязат леви и десни популисти, които ще променят идеологическата картина в Съюза. "Не трябва да товарим предстоящите евроизбори с някакви свръхочаквания. Световните социологически агенции и водещите политически анализатори знаят, че тези избори няма да променят активното политическо статукво. Левите и десните либерали, които контролират ядрото на Европейския парламент, ще останат същите. Тези избори имат огромно идеологическо и социологическо значение. Те ще разрушат статуквото и вече Обединена Европа ще значи нещо друго. В сферата на властта ще се появят леви и десни популисти. Така ще се промени идеологическата картина. В следващите 6 месеца евролибералите ще се отбраняват срещу националистите", каза Вацев.
Анализаторът заяви, че тези избори ще покажат и нагласата на електората за участие в местния вот в края на годината. Според него българското общество вече започва да "оздравява" и все по-често участва активно в политическия живот у нас. "ГЕРБ трябва да покаже блестяща победа на тези избори и поради тази причина Борисов пое кормилото с двете ръце, за да демонстрира, че един Цветанов повече или по-малко няма значение. Той трябваше да си върне контрола над партията. Същото се случи и в БСП. Корнелия Нинова искаше да покаже, че партията може и без Станишев. Българският политически елит разрешава пред обществото своите кухненски проблеми. Тези избори показват, че обществото започва да оздравява и българинът все по-трудно се лъже и все по-силно се дразни, когато го лъжат. Изборите преразпределят власт и легитимират власт. Тези избори няма да го направят. Те са важни само от гледна точка на идеологията. Показват нагласата за участие в следващия вот", коментира Вацев.
22.05.2019, 10:44 часа
1302 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha