Ромските занаяти излизат на показ по трансграничен проект

Ромските занаяти излизат на показ по трансграничен проект Запазените ромски занаяти в област Монтана попаднаха във фокуса на трансграничен проект България – Румъния. Той се изпълнява от три партньорски организации в областите Крайова, Видин и Монтана.  
В проучване са анкетирани  майстори от ромски произход от 11-те  общини в областта - Монтана, Лом, Берковица, Георги Дамяново, Чипровци, Вършец, Вълчедръм, Бойчиновци, Брусарци, Медковец и Якимово. 
Занаятчиите са кошничари дърводелци, билкари, ковачи, гъдулари, пчелари, каменари, търговци на добитък - джамбази, строители - дюлгери, и калайджии.
Всички те сами търсят пазар за стоката си, отчита проучването. Основно предлагат изделията си на местните панаири и събори в Монтана, Видин, Враца и Лом По-рядко в София. Случва се и на панаири в съседна Румъния
Най-трудно за препитание е калайджийството,  тъй като медните съдове все по-малко се използват в домакинствата. Майсторът-калайджия от Берковица пътува в целия северозападен регион, за да предлага занаята си. 
Проучването на ромските занаяти и населените места, в които могат да се видят е само първата част на проекта „ Открийте съкровищата на ромите. В Монтана партньорската организация, която го изпълнява е „Агенцията за регионално развитие и Бизнесцентър  2000”, чиито председател е кметът  Златко Живков.  Предстои да бъде направена обща стратегия за трансграничния регион, включващ областите Долж и Мехединци от Румъния и областите Видин и Монтана от България.  Ще бъдат направени общи маршрути с местата на традиционната ромска култура. Предвиждат се демонстрационни туробиколки, изграждане на представителни центрове, организиране на фестивали и участия в туристически изложения в София и Букурещ.  
Стойността на проекта е 359 хиляди евро, които ще бъдат усвоени и от двете страни. Срокът за изпълнение е 18 месеца.
22.05.2019, 15:01 часа
812 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha