Възстановиха барутния склад до крепостта "Баба Вида"

Възстановиха барутния склад до крепостта "Баба Вида" Възстановен е барутният склад до замъка "Баба Вида" във Видин. Съоръжението е строено по време на османското владичество за нуждите на армията.
"Възстановихме го заради желанието на видинчани. Средствата- 16 000 лева, са от общинския бюджет. Вече имаме още една придобивка, като интересен обект, свързан с историята на нашия старопрестолен царствен Видин", обясни кметът Огнян Ценков.
Изпълнител на ремонтните дейности е видинска фирма. "Постарахме се да възстановим оригиналния вид на сградата", каза управителят ѝ Жоро Василев: "Вътре беше занемарено, пълно с боклуци. Фасадата беше изронена, беше покрит с керемиди, които бяха разрушени. Направихме го в автентичен вид, както е било навремето- със затревен покрив, с каменна облицовка. Аз съм доволен и хората, които минават, също са доволни."
Барутният склад във Видин е уникално съоръжение за цяла България, допълни директорът на Регионалния исторически музей Фионера Филипова.
"Този тип съоръжения са малко известни в българската историография. Само две има в България- другата е запазена и реставрирана в Ардино, но тяхната е много по-различна, защото не е в дълбочина вкопана, както нашата, а е над земята. В началото се използвали за производство на барут, а по-късно- за съхранение на барут, амуниции и оръжие. Много малко са описани, защото са били на военна територия тези съоръжения."
Фионера Филипова и кметът Огнян Ценков призоваха видинчани да опазват културно-историческото наследство на града.
"Много ви моля, нека да правим така, че да се пазят паметниците на културата. Онзи ден деца си играеха върху покрива на барутния склад. Непрекъснато се качват върху паметниците пред "Конака", събарят ги, чупят се лампи, табели, които сменяме. Всичко това струва пари, които могат да се използват за други неща."
22.05.2019, 16:00 часа
682 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha