От ЦИК припомниха какво не може да се прави в деня за размисъл

От ЦИК припомниха какво не може да се прави в деня за размисъл От ЦИК припомниха какво може и какво не може да се прави в деня за размисъл, преди изборите на 26 май. Забранена е предизборната политическа агитация, казаха по време на пресконференция.
Резултатите от социологическите допитвания по повод на изборите не могат да бъдат огласявани под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден и по време на изборния ден, преди края му в 20:00 часа.
Началото на изборния ден е 7 часа сутринта, а края му  в 20 часа вечера. След приключване на гласуването трябва да се сложи и втори печат, за да е валидна бюлетината, напомни Таня Цанева от ЦИК.
По отношение на жалбите и сигналите към момента са получени 60 сигнала и 26 жалби. Всеки може да провери дали в неговата секция има машини за гласуване.
Няма сигнали за проблеми с разкриване на секциите в чужбина.
Към момента има регистрирани 2575 наблюдатели за евровота от 14 НПО-та.
„Имаме един отказ до момента. Заявление за регистрация беше подала фондация. Фондациите съгласно Изборния кодекс не могат да бъдат регистрирани за наблюдение на изборния процес“, посочи Цанева.
„В днешния ден директорите на лечебни заведения, специализираните институции, плавателните съдове и местата за изтърпяване на наказания ще трябва да уведомят общинската администрация и да предадат списъците на хората, които се намират там и имат право да гласуват на 26 май“, обясни Таня Цанева. Тя уточни, че до 25 май партиите могат да регистрират в РИК своите застъпници, както и да представят списъци на представителите си в съответната РИК.
23.05.2019, 14:30 часа
414 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha