Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигнаха в София

Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигнаха в София От 24 май до 30 юни жителите и гостите на София ще могат да видят два от най-емблематичните за българската история предмета - меча на хан Кубрат и пръстена с монограм, които се съхраняват в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург. Те са част от съкровище, открито през 1912 г. край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Експонатите са част от изложбата „Мечът на хан Кубрат" и са изложени в Националната художествена галерия.
Изложбата бе открита от министър-председателя Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов, генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, зам.-директора на Държавния Ермитаж проф. Георгий Вилинбахов и зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че за пристигането на меча и пръстена на хан Кубрат е разговарял с президента на Русия Владимир Путин при посещението му в Москва миналата година. Той разказа на гостите от чужбина историята за хан Курбат и сноповете, които олицетворяват силата на съединението. „И това е единственият изход на една нация да бъде вечна. Затова много благодаря и се радвам, че тези неща са тук", каза още Борисов. Той заяви, че ще започнат преговори с Ермитажа да бъдат направени копия на меча и пръстена, които да останат в България. „Това е превъплъщението - с огнен дух и меч, това е в България в днешния ден, така пеят и децата. Да се кръстоса духът с огнения меч - тогава вече една нация има сила", посочи Борисов.
Министърът на културата Боил Банов определи като знаково откриването на изложбата точно на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Надявам се, че в този месец и няколко дни много хора ще дойдат в Националната художествена галерия, за да им трепне сърцето, поглеждайки този меч и този пръстен", посочи той. Банов изрази надежда изложбата „Мечът на хан Кубрат" да бъде началото на дългосрочно сътрудничество в областта на културата между България и Русия.
От своя страна, посланикът на Русия Анатолий Макаров заяви: „С голямо удоволствие отбелязвам, че Ермитажът открива тук, на българска земя, своя експозиция. Хан Кубрат е първият обединител на няколко племена в съюза, по-късно наречен Велика България. Искам да подчертая, че сътрудничеството на страните ни в областта на културата се развива динамично и откриването на тази изложба показва укрепването на връзките между нашите музеи".
Зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов посочи, че изложбата показва вещи, които докосват сърцата и душата на всички българи. Той заяви, че няма по-добър начин от това да посрещнем 24 май - празникът на духовността, от това да си припомним, че тази духовност се гради и изгражда, защитава и укрепва много векове наред.
Зам.-директорът на Държавния Ермитаж проф. Георгий Вилинбахов подчерта, че отношенията на музея с България ще продължават да се развиват и след изложбата „Мечът на хан Кубрат". „Историческите и културни връзки между България и Русия съществуват отдавна и за това изключително голямо значение имат културните и езикови връзки между двете държави, както и религията", посочи той.
Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 г. германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Артефактите от времето преди създаването на българската държава са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството.
24.05.2019, 14:52 часа
1043 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha