Британската лира поскъпна след оставката на Мей

Британската лира поскъпна след оставката на Мей Британската лира поскъпна спрямо долара и еврото, след като Тереза Мей обяви официално, че на 7-и юни ще подаде оставка като премиер и лидер на Консервативната партия. Това възходящо движение обаче изглежда краткосрочно, тъй като има реален риск Тереза Мей да бъде наследена от евроскпетичен лидер като Борис Джонсън, което ще увеличи съществено риска от Брекзит без сделка (излизане на Великобритания от ЕС без споразумение), предава БНР.
След новината за оставката на Мей паундът поскъпна към двудневен връх от 1,2717 долара, а еврото се понижи към часово дъно за деня около 0,8802 британски лири.
Тази "изненадваща" реакция на британската лира вероятно е в резултат най-вече на пазарния принцип: "Продавай (паунди) при слухове (за скорошна оставка на Мей), купувай при факти". Именно спекулациите в последно време, че дните на премиера на Великобритания са преброени бяха в основата на рязката обезценка на паунда до вчерашно многомесечно дъно от 1,2605 долара (най-ниско ниво от 3-ти януари насам) и до поскъпване на еврото по-рано тази седмица до 0,8839 британски лири (най-високо ниво от 14-ти февруари 2019-а година).

 
24.05.2019, 15:45 часа
740 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha