29 убити и 19 ранени при сблъсъци в затвор във Венецуела

29 убити и 19 ранени при сблъсъци в затвор във Венецуела 29 арестанти са били убити, а 19 полицаи са били ранени по време на сблъсъци в затвор в Северозападна Венецуела. Инцидентът, който е станал в град Акаригуа в щата Португеса, беше описан от държавен служител като неуспешен опит за бягство, но правозащитните групи го нарекоха клане.
"Имаше опит за бягство и се разрази битка между съперничещи банди", каза щатският секретар по сигурността на гражданите Оскар Валеро. "При полицейската намеса за предотвратяване на бягството, е имало 29 смъртни случая." Около 355 души са били държани в килиите.
Задържаните детонирали три гранати, които ранили 19 полицаи, каза още той.
Правозащитни групи поставиха под въпрос официалната версия на събитията.
"Как става това, че е имало конфронтация между затворници и полиция, но има само мъртви затворници?", Каза Умберто Прадо от венецуелската обсерватория на затворите. „А ако затворниците са имали оръжие, как са влезли оръжията вътре?“
В продължение на няколко дни задържаните настояваха правителствения омбудсман да им помогне да избегнат прехвърлянето им в далечни затвори, където няма да могат да бъдат посещават от роднините, каза Прадо.
Властите са влезли в килиите, за да извършат претърсвания и да изведат посещаващите ги жени, когато е избухнало насилие, каза Прадо, като обобщи, че всъщност в затвора е имало 540 задържани.
26.05.2019, 16:40 часа
662 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha