Швейцария отваря трудовия си пазар за българите

Швейцария отваря трудовия си пазар за българите

Швейцария отваря трудовия си пазар за българите. От днес (01.06) българите и румънците ще имат пълна свобода на придвижване, работа и установяване в Швейцария. Единствената страна-членка на ЕС, чиито граждани все още имат само ограничен достъп до швейцарския трудов пазар, остава Хърватия. 
Швейцарското федерално правителство прие на 15 май решение за отмяна на квотите за пребиваване на граждани от България и Румъния на територията на Конфедерация Швейцария. С решението се променя регламентът за изпълнението на Споразумението за свободно движение на хора между Швейцария и ЕС.
Протоколът към споразумението, който предвиждаше за гражданите от България и Румъния преходен период максимум от 10 години, беше в сила от 1 юни 2009 г.
По данни на миграционните служби на Швейцария към края на 2018 г. в страната пребивават постоянно около 11 600 българи. Повечето от тях са високо квалифицирани. Работят в банковия сектор, в международни организации, в здравеопазването, в сферите на компютърните технологии, културата, изкуството и науката. Сънародниците ни, пребиваващи легално в Швейцария, се ползват с добро име в обществото. Само за последните две години над 3000 български граждани са се установили в Швейцария с цел упражняване на трудова заетост.
 
 

01.06.2019, 14:00 часа
665 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha