РИОСВ удря "Камибо" с нова глоба заради серовъглерода в "Химко"

РИОСВ удря "Камибо" с нова глоба заради серовъглерода в "Химко" Повърхностно е изпълнила предписанията си фирма „Камибо“, която беше санкционирана за това, че държи опасни химикали в двора на бившия завод „Химко“ във Враца, научи BulNews.bg. Регионалната инспекция по околната среда и водите в града ще наложи втори акт на дружеството. До дни ще стане ясна и точната стойност на санкцията, обяви Георги Караиванов от РИОСВ. 
Днес специална комисия е влязла на проверка в „Камибо”. Въпреки че собственикът на фирмата Станислав Попов и управителят Димитър Иванов са били уведомени, никой от тях не се е появил днес в дружеството, което наложило членовете на комисията да прекратят проверката. При влизането в базата обаче експертите установили, че издадените предписания са изпълнени повърхностно.
„Констатирахме изпускане в по-големия басейн, където водата е бяла заради серовъглерода. Трябва да се вземат адекватни мерки и в най-бърз порядък веществото да се извози от града”, категоричен е Георги Караиванов.
За момента собственикът на „Камибо” не е изготвил график за унищожаването на веществото. За неговото неутрализиране и изкарване от територията на „Химко” са нужни близо 1 млн. лв., смятат експертите.
Припомняме, че на територията на бившия торов завод се съхраняват 110 тона серовъглерод. Опасното химичното вещество е разположено в резервоари, потопени във водни басейни. Повече от 15 години нито се прави профилактика на съоръженията за съхранение, нито има опити серовъглеродът да бъде унищожен. Химикалът е замърсен с масло и вече не може да бъде използван. Инспектори от регионалната инспекция по околна среда многократно са сигнализирали, че се усеща мирис на серовъглерод, което означава, че някои от резервоарите са спукани. За да им бъде направена проверка обаче, те трябва да бъдат извадени от водните басейни. А това е изключително опасно. При взаимодействие на серовъглерода и въздуха може да се получи експлозия, която да засегне цяла Враца.
03.06.2019, 16:06 часа
4062 2
Коментари

бсп

03.06.2019, 18:34 часа
клани,какво стана играчо нали щеше да има мерки,признай че си на бочко лизачето и нищо не можеш без тяхно съгласие и разрешение

Цеца

03.06.2019, 18:15 часа
кво го боли Митака гушнал е парици и кво го *** че градани ше гръмне он нали си кара из софето па ние нека тука си мреме
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha