Учителка осъди директорката на математическата гимназия във Враца, конфликтът обаче не спира

Учителка осъди директорката на математическата гимназия във Враца, конфликтът обаче не спира Пенсионирана учителка с диабет години наред съди директорката на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ във Враца Татяна Василева за дискриминация, научи BulNews.bg. 
За проблема алармира биоложката Светла Първанова. Тя разказа, че й е било отказано правото да работи на цял щат и пълен работен ден в школото. По тази причина тя завела дело за дискриминация, което спечелила на последна инстанция във ВАС. Сега обаче съдебната сага продължава, тъй като тя търси от директорката обезщетение за пропуснати ползи за последните 3 години в размер над 20 000 лева.
„Диабетичка съм и поради това Татяна Василева ме подложи на дискриминация. От 2010 година започнах да водя дела, защото работех на 50% часове - с половин заплата и непълно работно време, а ТЕЛК решенията ми позволяват да работя на пълен работен ден. След като започнах с делата Василева ми даде 68% от полагащият ми се норматив, като обеща да ми даде още часове когато има възможност“, разказа Първанова. 
Положението обаче се влошило когато учителката получила хипогликемия в училище. След инцидента часовете й отново били намалени. 
„През годините ми предлага да работя на възпитателско място, което никъде не беше обявено и не съществува в щатното разписание на гимназията, просто искаше да остана без работа. Тогава заведох ново дело, че над мен е упражнявана пряка дискриминация от Василева, защото е могла да ми даде часове, но не го е направила. Въпреки поредното спечелено дело тя ме остави на 84%. Аз отново подадох молба, че си искам полагащите ми се часове, защото съм пред пенсия и се боря за по-голяма заплата, но така и не ги получих. Миналата година се пенсионирах и сега завеждам друго дело, с което искам да ми се изплатят пропуснатите ползи за последните 3 години“, категорична е Първанова. 
Причината поради която пенсионираната учителка иска да се даде гласност на случая е, че преди дни Татяна Василева бе отличена за директор на годината лично от кмета на Враца Калин Каменов, което според нея било недопустимо. 
Потърсихме за коментар по случая Татяна Василева, която потвърди, че е осъдена за дискриминация от Първанова, но не в качеството й на директор, а като личност.
Василева обясни, че още бившият директор на училището Спас Йончев е бил назначил учителката на половин норматив и когато 2009 година заела поста заварила заповед за процедура по диференцирано заплащане, която била в действие и на която само трябвало да подпише левовата равностойност. Още със застъпването на поста Василева започнала да получава молби от учителката, която искала да премине на пълно работно време и пълен норматив. 
„Нормата за преподавателска заетост при нас се определя по наредба, като по всеки предмет има минимум преподавателска норма. В крайна сметка часове нямаше и аз нямах как да й дам пълен норматив. Колегите й имат лекторски часове, но те се водят надпреподавателската заетост по наредба и те си преподават профилирана подготовка на класовете, които водят, защото часовете са за надграждане. 
Тя спечели делото, защото от съда така и не разбраха, че ако остават 30 или 40 часа аз няма как да й ги дам на нея, защото не мога да разделя един клас наполовина. През годините й предлагах какви ли не варианти за допълнителна заетост, но тя така и не се съгласи“, заяви Василева. 
Към момента Татяна Василева е платила делото по което е осъдена за дискриминация и е категорична, че няма как да плати на Първанова над 20 000 лева за пропуснати ползи като директор. Причината е, че пенсионираната учителка през цялото време е съдила лично Василева за дискриминация и няма как да иска сега тези пари от училището.
Възмущението на учителката Василева прие като много оскърбително, защото през всичките години от както е на поста е дала всичко от себе си и е направила гимназията една от най-добрите не само в Северозапада, но и с добро име в цялата страна. 
 
05.06.2019, 08:30 часа
14302 19
Коментари

Иван

05.06.2019, 23:18 часа
Учителката няма закъснения, а влошеното и състояние е в резултат на тормоза, който е осъществяван от работодателката! Умората, която я съпътства заради 12 часовите принудително присъствени часове в училище усложняват допълнително състоянието й!

Иван

05.06.2019, 23:08 часа
Директора е длъжен да се съобрази с работното време на инсулин зависимите и тяхното приемане на живото спасяващото лекарство! Той е давал първи час преди обяд и последен след обяд! Директорката е извършвала престъпление за да я принуди да напусне!

запознат

05.06.2019, 20:41 часа
За 10 години управление при Татяна Василева гимназията запази авторитета си на най-елитното учебно заведение в северозападна България и е едно от най-добрите училища в страната, което за тези години придоби и отлична материално-техническа база.

Айде бе

05.06.2019, 20:36 часа
Не й е чиста съвестта на директорката след като шикалкави с глупотевини- била осъдена като личност?!, а не като директор! Неее, не е чиста тая работа!

Менделеев

05.06.2019, 20:07 часа
Айде, айде, тя Татянчето достатъчно открадна, тия 20 000 няма да я съборят хаха :D

старите помнят!

05.06.2019, 19:33 часа
Математическата гимназия беше елитна преди 1990 г. Първо й сложиха едно П, след това още едно П, а последната герберастка директорка я досъсипа!

бивш затворник

05.06.2019, 15:41 часа
следователно значи от написаното от бившия ученик,че са добри и двете ама съм ги е**л мамата,имала нужда че е болна,те колко болни измреха па никой не им е виновен

Бивш ученик

05.06.2019, 14:02 часа
От друга страна - директорът - Татяна Василева иска да подсигури спокойното провеждане на часовете, а припадането по време на час е до някаква степен стряскащо за учениците. Фактът, че е предложила друг тип заетост е за похвала.

Бивш ученик

05.06.2019, 13:58 часа
Реално няма прав във ситуацията. Първанова има странности в преподаването си, но е изключително добър човек. Нормално е да иска по-висока пенсия, за да може да покрива разходите си за медикаменти, предвид здравословното й състояние след пенсиониране

случаен минувач

05.06.2019, 13:55 часа
бил не бил, план се пише, урок се учи, пазар не правя, това не е заведението отсреща!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha