Акционерите на Facebook на бунт, не искат Зукърбърг

Акционерите на Facebook на бунт, не искат Зукърбърг Трудните времена за лидера на Facebook Марк Зукърбърг продължават, съобщава BusinessInsider. Компанията обяви резултатите от гласуването на акционерите дали искат Зукърбърг да запази поста си. Вотът беше миналата седмица по време на годишната среща на акционерите. Още тогава беше ясно, че Зукърбърг губи подкрепа, но загубата се оказа по-голяма от очакваното.Резултатите от гласуването показват, че 68% от акционерите са гласували Зукърбърг да напусне поста като председател на борда на директорите. Те искат независима фигура на този пост, която да балансира позицията на Зукърбърг като изпълнителен директор. Същото предложение миналата година е получило 51% одобрение.
Бунтът на акционерите се увеличава не само заради поведението на Зукърбърг. Основателят на Facebook държи контролния пакет акции, който му дава решаващ глас в гласуванията. Така, независимо какъв е резултатът в тях, крайното решение е изцяло от желанието на Зукърбърг и нищо не може да промени това.
Недоволството на акционерите е още по-голямо именно при разпределението на акциите. 83,2% от инвеститорите са подкрепили предложение за премахване на двукласовата структура на акциите на компанията. Единият клас има по-голям брой гласове на акция спрямо другият. Естествено, Зукърбърг притежава над 75% от по-добрия клас, а останалите 25% са собственост на други директори в управлението на Facebook.
По този начин ръководството на компанията си е гарантирало неприкосновеност независимо от желанието на мнозинството. Очаквано резултатите провокираха сериозно недоволство от страна на акционерите. Майкъл Конър от Open Mic определи поведението на ръководството на Facebook и Зукърбърг като арогантно.
Вносителят на предложението за отстраняване на Зукърбърг Trillium Asset Management обяви, че е видимо, че акционерите са притеснени и искат промяна. Подобна голяма подкрепа за такова предложение е рядкост и е показателна, казва още фондът.
За сега обаче недоволството на инвеститорите няма как да повлияе на поста на Зукърбърг. Той неколкократно обяви, че не планира и не иска да напуска и смята това за бягане от отговорност.
05.06.2019, 09:52 часа
670 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha