Увеличава се популацията на лалугери във Врачанския Балкан

Увеличава се популацията на лалугери във Врачанския Балкан Мониторинг на лалугеровата колония на територията на природен парк “Врачански Балкан” извършиха учени към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и експерти от дирекци ята на парка.
Проверката е направена в местността „Смильовица“. На терен са установени и картирани повече от 88 дупки на лалугери. По първоначални данни колонията на вида е в добро състояние и площта й се увеличава. Интересен факт е че повечето лалугерови домове са разположени в или непосредствено до стари, но функциониращи мравуняци.
В основата на мравуняците са открити дупки не само на лалугери, но и на полевки. „Изглежда гризачите и мравките съжителстват мирно. Вероятно мравуняците осигуряват прикритие, по-рохка почва и погледно място и затова основата им е предпочитана за изкопаване на убежища“, коментираха от ПП „Врачански Балкан“.
Освен младия учен Мария Николаева, която основно се занимава с проследяването на лалугеровата колония, на терен е била и гл. ас. д- р Вера Антонова, която е експерт по мравки. 
Тя е установила наличието на поне 6 вида мравки от родовете Formica, Lasius и Tapinoma.Член на екипа е бил и доц. д-р Ясен Мутафчиев. 
06.06.2019, 11:18 часа
701 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha