Каракачанов скочи на Бойко: Субсидиите за партиите няма да бъдат намалени

Каракачанов скочи на Бойко: Субсидиите за партиите няма да бъдат намалени Не е много голям шансът „Обединени патриоти“ да продължи да съществува. Явно някои мои колеги не могат да преживеят унизително ниските си резултати /визира „Атака“/. Вместо да си зададат въпроса защо стигнаха до тук, те се чудят как да омаловажат постигнатото от ВМРО, заяви пред бТВ лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
"Няма да ставам звероукротител. Още миналата година ноември месец свалих синята каска и казах: "До тук"", изтъкна Каракачанов във връзка с поредните обвинения от страна на Волен Сидеров, отправени вчера, че резултатът на ВМРО на европейските избори не идва от честен вот. 
„Г-н Сидеров обича много да лъже”, заяви още той. „Една сделка с американците – с какво точно могат да помогнат американците на ВМРО?! Да кажеш, че заради сделката някой от някъде е налял гласове?!”, възмути се Каракачанов и добави, че не може да си част от управлението и да говориш като опозиция, министър на партия „Атака” участва в преговорите за закупуването на F-16.
Ако някой се интересува как така ВМРО е събрала 7% на европейските избори, Каракачанов препоръча да се чете социологията.
Министърът на отбраната коментира и сделката за изтребителите. Над 1,6 млрд. долара е сума, на която България няма да се съгласи, обясни Каракачанов по повод предлаганото засега от САЩ: "Те дават таван, до който американското правителство може да сключи договор. Това не означава, че България ще се съгласи или ще плати такава цена".
Още се преговаря, но компромис с въоръжението и поддръжката няма да се прави, категоричен е министърът.
Очаква се договорът за нови изтребители за Военновъздушните сили да бъде сключен до края на лятото.
По повод субсидиите за партиите, Каракачанов изрази мнение, че те няма да бъдат намалени.
Съществува и вариант, при който може да бъде поставен таван на субсидията. Той обаче отново нямало да гарантира равнопоставеност, смята председателят на ВМРО.
"1 лев е символично, но пък, както виждате, с темата със субсидиите опозицията винаги спекулира, когато е в опозиция, а когато е във властта, не прави нищо. Ето сега премиерът им предлага едно решение, парламентът ще го обсъди. Дали ще отидем на този вариант или на вариант, при който субсидията има таван - пак няма да има равнопоставеност. Ако една партия е взела 300 000 гласа, дали ще вземе 300 000 лв. или по 10 000 лв., а друга партия е взела 1 млн. гласа - субсидията пак не е равнопоставена. В Германия законът е много простичък. Има определена субсидия, но над някаква рамка - например 5 млн. - няма субсидия", каза Каракачанов.
"Ако търсим вариант, при който партиите да бъдат финансирани от държавата, за да не бъдат зависими от външно финансиране, това като че ли е по-добрият вариант, отколкото да ги лишиш от субсидия. Въпрос на обсъждане е, ще има дебат", каза още лидерът на ВМРО.
07.06.2019, 11:35 часа
2362 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha