Храните с планински произход вече ще имат специално лого

Храните с планински произход вече ще имат специално лого Производителите вече могат да обозначават продуктите си oт планински произход със специално лого. За него те трябва да получат специално удостоверение и да бъдат вписани в публичен регистър, съобщиха от министерството на земеделието и храните. Това стана възможно след обнародването в Държавен вестник на Наредба № 4 от 28 май 2019 г. за условията и реда за използването на незадължителния термин за качество „планински продукт“.
Терминът за качество „планински продукт” се използва за описание на продукти от растителен и животински произход, включително и пчелни продукти, произведени и преработени в планински райони. Понятието може да се използва и при извършване на директни доставки на непреработени продукти от производители, регистрирани по реда на Наредба №26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.
За продукти, като например месо, животните следва да бъдат отглеждани в планински райони и да прекарат най-малко последните две трети от живота си в тях. Контролът върху употребата на логото се извършва от Българската агенция по безопасност на храните на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията.
07.06.2019, 15:38 часа
683 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha