САЩ наложиха санкции на ключов отрасъл на Иран

САЩ наложиха санкции на ключов отрасъл на Иран Съединените щати наложиха санкции на голяма петролохимическа иранска компания, свързана с Корпуса на гвардейците на Ислямска революция.
Санкциите се налагат заради финансовата подкрепа от страна на холдинга за конгломерата Хатам ал Анбия, който се занимава с инженерни и инфраструктурни проекти, като изграждане на пътища, мостове, язовирни стени, пристанища, тръбопроводи и който също е свързан с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.
"Гвардейците на Революцията проникват по един систематичен начин в ключови сектори на иранската икономика, за да напълнят хазните си, като същевременно се впускат в поредица от злонамерени операции", заяви Сигал Манделкер, която е  заместник-министър за борбата с тероризма и финансовото разузнаване към министерството на финансите на САЩ.
Persian Gulf Petrochemical Industries Co е най-големият петролохимически холдинг на Иран. Според САЩ холдингът и неговите филиали съставляват 40 процента от иранския капацитет на производство в петролохимическата индустрия и 50 процента от секторния износ. Петролът и неговите деривати са основен източник на приходи за иранския режим.
През май продажбите на ирански петрол спаднаха рязко, след като САЩ наложиха забрана за закупуване на въглеводороди от Техеран. Индия, Китай, Турция, Южна Корея и Япония напълно са спрели да купуват петрол от Иран, след като Белият дом обяви, че САЩ няма да удължат гратисния период за закупуване на петрол от Иран. Три други страни - Тайван, Гърция и Италия - не използват отлагането на санкционни мерки за "банкови и застрахователни причини.
Санкциите срещу Техеран, включително забраната за закупуване на петрол, бяха възстановени от Вашингтон през ноември 2018 г. - малко след като американският президент Доналд Тръмп реши да се оттегли едностранно от съвместния план за действие по иранската ядрена сделка.
08.06.2019, 11:42 часа
919 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha