България е първа сред дебютантите на световното първенство за автомодели с водородни клетки

България е първа сред дебютантите на световното първенство за автомодели с водородни клетки След редица технически проблеми шампионите на България от националното издание на Horizon Grand Prix - отборът на СТМК Враца, завоюва 11-то място в генералното и е първи сред дебютантите от провелото се този уикенд световно първенство за автомодели задвижвани с водородни клетки - Horizоn Grand Prix. Класирането е голям успех, защото младите български състезатели успяха да победят всички други отбори дебютанти, представители на велики технологични сили - Германия, Франция, Холандия и Русия.
Българите в състав: Мартин Петров /ръководител/, Любомир Цветомиров, Самуил Кулев, Никола Костов и Александър Вълков, стартираха силно и достигнаха до 3-та позиция в общото класиране, но тогава започнаха серия от технически проблеми, свързани със замръзване на контейнерите с водород и от там бързото изтощаване на батерията. 
Опита на другите отбори се оказа от много голямо значение в 6 часовото състезание и първите 5 места бяха окупирани от отборите на САЩ (Калифорния, Тексас, Чикаго, Ню Йорк и Бостън). Единствено българите в средата на състезанието успяваха да притесняват американската доминация в състезанието.
Българският отбор бе заведен на този форум от Ивайло Бонев - представител на Технократи и организатор на Horizon Grand Prix - Bulgaria и подкрепян от представителя на БФАМС Дамян Петров, и двама механици от СТМК Враца - Ивайло Кулев и Цветомир Михайлов. 
Следващия сезон в националното ни първенство организирано съвместно от Технократи и Българската федерация по автомоделни спортове се очаква участие да вземат десетки отбори от цялата страна и така страната ни да успее да излъчи отбор който да се бори за призовите места в технологичната надпревара.

Снимката е илюстративна.
11.06.2019, 10:40 часа
791 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha