WWF пусна над 20 000 есетри по Дунав

WWF пусна над 20 000 есетри по Дунав Над 20 000 тримесечни рибки от критично застрашения вид руска есетра поеха своя път от Белене през делтата на Дунав до Черно море. Руската есетра е сред последните четири есетрови вида, които все още се срещат в Дунав. Международният съюз за защита на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от видове в света. Затова в продължение на много години WWF България работи за опазването на техните естествени местообитания. През 2014 и 2015 г. тя стана първата природозащитна организация, която извърши зарибяване на Дунав, като пусна в басейна на реката 50 000 есетрови риби.
Руските есетри, които някога са били най-разпространеният вид есетрови риби по Дунав, днес са критично застрашени. През последното десетилетие има само няколко установени екземпляра в река Дунав. Новото пускане на рибки обаче носи и нова надежда за укрепване на популациите. Есетрите бяха закупени благодарение на щедрото съдействие на WWF Австрия.
Рибките са с генетично доказан дунавски произход. Това е важно както за тяхното приспособяване към особеностите на околната среда, така и като гаранция, че местните популации не са изложени на допълнителен риск с пускането на чужди видове. Есетрите са отгледани в аквакултури при условия, наподобяващи тези на речната екосистема.
Според експертите на WWF рибите са достигнали възраст, която ги прави по-малко уязвими на рискове и повишава шанса им за оцеляване по време дългия път към Черно море. Природозащитната организация призовава рибарите по течението да пазят малките рибки, тъй като те могат лесно да се заплетат в техните мрежи. Ако това се случи, те трябва незабавно да бъдат освободени и пуснати обратно в реката.
В момента в сила е пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. Възрастните  екземпляри, които навлизат в река Дунав, за да се възпроизвеждат, все още стават плячка на бракониери. Причината е високата цена на техния хайвер на черния пазар. WWF предупреждава, че всеки продукт от дива есетра е незаконен и вреди както на малкото останали есетрови популации, така и на бъдещите доходи на рибарите.
Жизненият цикъл на есетровите риби наподобява този на човека – те живеят дълго, но се размножават само няколко пъти в живота си. Ще отминат 12-15 години преди нашите руски есетри да се завърнат обратно в Дунав и да създадат своето първо поколение. По тази причина те са много уязвими на свръхулов и бракониерство. Затова трбява да пазим техните местообитания и да им дадем шанс да изградят стабилна популация. В противен случай рискуваме да загубим безценен вид, оцелял в продължение на 200 милиона години.
Повече за живота на тези величествени създания можете да видите във филма на WWF „Тайнствените властелини на Дунав“.
12.06.2019, 10:46 часа
879 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha