Питейната водата в 9 видински села бъка от бактерии

Питейната водата в 9 видински села бъка от бактерии Откриха опасни бактерии във водата на 9 видински села, научи агенция BulNews. Направените водни проби от регионалната здравна инспекция през миналия месец са установили, че питейната вода е бъкана с коли форми и ентерококи.
Изключително голямо количество коли форми е открито в питейната вода в селата Канец, Каленик, Страцимир, Бранковци, Рабиша, Ошане, Държаница, Салаш и Праужда. Голямо превишение на ентерококите е установено в две от селата Канец и Ошане. 
Здравните власти отбелязват, че за месеца има установени 4-ма заболели от ентероколит, като заразяването им няма връзка с бактериите в питейната вода.
Инспекторите са издали предписания за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки. 
Припомняме, че ентерококите са анаеробни бактерии, част от които са нормални обитатели на червата при хората. Ентерококите поселяват дебелото черво на човека и животните и се характеризират с ниска патогенност. Присъствието им е показател за фекално замърсяване. Те могат да са възбудители на инфекции на пикочните пътища, инфекции на органите в областта на малкия таз, инфекции на рани особено при лежащо болни, при нарушение на функцията на кожата, при потискане на нормалната микрофлора с прием на антибиотици, имуносупресия. 
 
13.06.2019, 08:35 часа
5471 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha