Детска полицейска академия стартира лятно обучение в Мездра

Детска полицейска академия стартира лятно обучение в Мездра Детска полицейска академия – Мездра започна своето лятно обучение по гражданска защита в заседателната зала на община Мездра. Инициативата е подета от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни с председател Силвия Петкова. 
Децата – четвъртокласници от училищата на града, участват в Академията на доброволен принцип. Обучението беше проведено в две направления - екология и гражданска защита. Галина Иванова – ст. Експерт към отдел „Екология“ в общинска администрация, проведе разговор с учениците за опазване на околната среда. Тя им раздаде книжки с идеи как да си направят украса от  отпадъчни материали и брошури за разделно събиране на отпадъци. Екологът поясни, че в града засега има 31 площадки за разделно събиране и две в селата Ребърково и Зверино. 
Полезна, интересна и поднесена по достъпен начин беше лекцията на доброволеца – инспектор към РД ПБЗН- Монтана Силви Чифчийски на тема „Ранно предупреждение и оповестяване при бедствия, аварии и извънредни ситуации“. Децата научиха как функционира единният европейски номер 112 – при какви спешни ситуации се ползва, кой да се обажда / по възможност възрастен/. Подчертана беше задължителната информация при подаване на сигнала. Децата бяха запознати с така необходимите признаци на дадено произшествие. Инспекторът подчерта, че телефон 112 трябва да се използва само при наличие на реална заплаха, че се избира без код, денонощно безплатно. Малчуганите научиха, че при фалшив сигнал се дължи неустойка от 2 000 до 10 000 лева. Лекторът обясни подробно какво се случва с подадения сигнал. 
Любознателните деца задаваха много въпроси и чуха четирите основни сигнала за оповестяване и ранно предупреждение на населението  и изпълнителната власт за предстоящо или възникнало бедствие. 
В поднесената презентация особено внимание беше обърнато на наводнението като основно бедствие. Нагледно беше обяснено какво трябва да съдържа личната раница за бедствия. 
Детската полицейска академия продължава в петък, 14 юни, в РУП – Мездра и РС ПБЗН, където на децата ще бъде показано нагледно  обясненото в лекцията. 
13.06.2019, 16:03 часа
528 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha