В Лом сътвориха конкурс без аналог в Европа

В Лом сътвориха конкурс без аналог в Европа При повишен интерес на творческа вечер в общинската художествена галерия „Поломие” в Лом бяха отчетени резултатите от първия национален поетичен конкурс „Огърлица от разЛОМени слова“. Българи - 93 автори от цяла България и чужбина - участваха с 271 стихотворения. Конкурсът се организира от Съюза на българските писатели, Агенцията за хората с увреждания в България, община Лом и дружество „Будители“ в област Монтана. 
Резултатите от конкурса бяха обявени от председателя на журито, поетесата доц. Мая Панайотова – заместник-председател на Съюза на фламандските писатели и член на Съюза на българските писатели. Доц. Панайотова е и преподавал по съвременна българска литература в три университета в Белгия. Членове на журито са поетесата Валентина Михайлова - член на Съюза на българските писатели и литературният критик Юлий Йорданов, единствения в Лом член на Съюза на българските писатели.
Първа награда журито присъди на Маргарита Мартинова от София. Петя Хантова от Петрич е носител на втора награда, а на трето място бе класирана Катерина Пенчева от Ловеч. Специалната награда на дружество „Будители“ в област Монтана бе присъдена на Таня Мезева от Горна Оряховица. 
„Сърдечно благодаря на организаторите на този първи национален конкурс, защото той няма аналог в цяла Европа, а може би, и в целия свят. Идеята е да бъдат подкрепени хората с увреждания, да отправим послания за толерантност и хуманизъм. Сърдечна благодарност и на всички участници. Надявам се конкурсът да стане традиционен, а творбите да бъдат издавани в сборник.“ – каза доц. Панайотова. 
Наградата за най-възрастен участник е за 86-годишната Боряна Стаева от Велинград, а за най-млад участник наградата взе Илия Димитров, на 22 години, от София. 
Журито смята, че творците трябва да бъдат насърчавани и обяви поощрителни награди на 15 автори от София, Русе, Лом, Враца, Созопол, Димитровград, Тополовград, Търговище, Севлиево, Карнобат, Велинград, Горни Богров, с. Богомилово, Старозагорско, и с. Огняново, Благоевградско. Изказана бе и благодарност на инж. Лидия Христова от Враца, която изработи поощрителните награди. 
Кметът Пенка Пенкова поздрави участниците в конкурса и също благодари на инициаторите и организаторите Милко Христов от Община Лом и Юлий Йорданов, и връчи наградите на призьорите. Актьорът Михаил Меракчийски рецитира стихове на наградените автори. Музикален поздрав отправиха най-малките певци от вокалната група „Млечно шоколадче“с музикален педагог и диригент Росица Кръстева.
14.06.2019, 09:10 часа
1999 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha