Дунав мост 2 навърши 6 години

Дунав мост 2 навърши 6 години Днес, 14 юни, се навършват 6 години от официалното откриване на Дунав мост Видин-Калафат. От българска страна за изграждането му е осигурен бюджет в размер на над 225 млн. евро от държавния бюджет и европейски източници. 48 млн. евро е бюджетът от румънска страна. Съоръжението ще се изплаща още 20-25 години по сегашните темпове на развитие, коментира Любомир Низамов, директор на дружеството за управление на моста.
"Колкото е и предвидено. Горе-долу сега се върви в рамките на проекта. Това, което говорят, че трафикът многократно надвишава очакванията, не е вярно. Защото примерно, товарният трафик е на базовата прогноза, даже към консервативната отива, за тази година, а автомобилният трафик и трафикът на железопътния транспорт е многократно под това, което се очакваше. Засега само на товарните автомобили горе-долу се движи в рамките на предвиденото, малко под това, което се е очаквало. Иначе очакванията за автомобилния трафик и за превоза на вагони, и влакове, преминали през моста бяха много по-големи. Автобуси също много се очакваше да ги има, но засега ги няма."
Парите, събирани от българо-румънското дружество за такси на Дунав мост 2, се делят в съотношение приблизително 75% за България и 25 % за Румъния, уточни Любомир Низамов. 
На 5 юни 2013 година фирмата-строител на моста „ФСС Конструкцион-клон България" АД предава строежа на строителния надзор чрез подписването на Акт 15. Няколко дни по-късно, на 13 юни, във Видин се подписва Акт 16 за съоръжението. На следващия ден, 14 юни, в 16:00 ч. на официална церемония е открит Дунав мост Видин - Калафат. Трафикът по него е пуснат в 00:00 ч. на 15 юни.
14.06.2019, 13:24 часа
1048 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha