Богинята Диана се настани в центъра на Монтана

Богинята Диана се настани в центъра на Монтана Възстановената скулптура на римската богиня Диана беше открита от кмета на Монтана Златко Живков и 90-годишният ѝ създател- скулпторът Димитър Ганчев. Бронзовата почти двуметрова фигура беше отлята за втори път, след като оригиналът е откраднат преди 25 година, съобщават от общината.
Инициативата Монтана да си върне статуята - носталгичен спомен на няколко поколения жители на града, беше поета миналата година. Тя събра голяма обществената подкрепа, в организирана за целта подписка. Другият аргумент за възстановяването на скулптурата беше, че  градът е единственият в страната, който носи най-старото си римско име, заяви при откриването кметът Живков. Богинята Диана е изобразена и на герба на Монтана като негова пазителка.
В дарителската кампания се включиха много организации, фирми и частни лица. Събрани бяха 31 хиляди лева. Най-много от средствата са предоставени от Ротари клуб – Монтана /6 000 лева/, от почетните граждани проф. Иван Гаврилов /5 000 лева/, Иван Иванов /2 000 лева/ и Крум Христов /2 000 лева/. Освен тях дарители са синът на Йордан Радичков-  Димитър, кметът Златко Живков, бившият депутат от региона и председател на Народното събрание Борислав Великов и десетки граждани.
14.06.2019, 15:43 часа
1872 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha