Обезглавено делфинче потресе плажуващите на "Корал"

Обезглавено делфинче потресе плажуващите на "Корал"

Обезглавено бебе делфинче стресна плажуващите на "Корал". Според еколозите вероятната причина за смъртта на животното е бракониерски улов на калкан. В екоинспекцията в Бургас до момента са постъпили 12 сигнала за изхвърлени от морето мъртви делфини. 
Всяко лято морето изхвърля десетки мъртви делфини. От сдружението "Да запазим Корал" през 2015 година правят международно разследване, което установява, че причината е заплитане в бракониерските мрежи за улов на калкан на турски рибари.
"Те разпъват едни мрежи, които са стотици километри. Очите на тези мрежи са малки, в тях влизат малките делфинчета, удушават се за 5-10 минути, когато те чистят мрежите от калкана. Делфинчетата ги изхвърлят във водата и те след 100-200 километра пристигат по нашите брегове", каза Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал".
През 2016 година постъпи предложение в рибарските мрежи да бъдат поставени акустични устройства, така наречените пингери, които да предпазват делфините от оплитане. Оказа се обаче, че те са безполезни. 
От екоинспекцията в Бургас казват, че е много трудно да се установи дали има човешка намеса при смъртта на делфините, които морето изхвърля.

16.06.2019, 16:54 часа
1017 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha